Dvě německá slova v českém veřejném prostoru (Petr Agha)

Pamětní deska Hanse Kelsena

Anotace
Pamětní deska k uctění památky Hanse Kelsena, ikonického právního teoretika narozeného v Praze, vznikla z iniciativy Ústavu státu a práva AV ČR, v. v. i., poprvé iniciované již v roce 2014. Objekt se nachází na patě pražské obchodního komplexu Máj v místě rodného domu Hanse Kelsena, tj. na křižovatce ulic Národní 
a Spálená. Princip plastiky zakládá na citaci Kelsenových pojmů “SEIN” a “SOLLEN”, jež se staly fundamentálními kameny právní filozofie 20. století. Instalace je vyrobena ze surové oceli a leštěného titanu, jehož povrch zrcadlí vzájemnou závislost, protilehlosti a propojenost obou právních pojmů. Na levé straně objektu jsou uvedena nejdůležitější biografická data a právní díla autora, zatímco v horní části objektu je umístěna ampule s vodou Tichého oceánu sebranou v oblasti Berkeley, kde byl Hans Kelsen v roce 1973 na vlastní přání posmrtně rozptýlen.

O projektu
Nová umělecká plastika s titulem Dvě německá slova v českém veřejném prostoru na křižovatce Národní třídy 
a ulice Spálená připomene historickou osobnost Hanse Kelsena, právního teoretika narozeného v Praze 
dne 11. října 1881. Autorem plastiky je vizuální umělec a současný pedagog Akademie výtvarných umění 
– Petr Dub.

Na patě budovy Máj v Praze se 20. 6. 2024 objeví permanentní umělecká plastika, jež připomene 
důležitého českého rodáka se světovým přesahem, právního filosofa Hansa Kelsena. Kelsen je považován 
za nejzásadnějšího právního filosofa 20. století a jeho dílo má dodnes zásadní význam pro mezinárodní právní vědu. Kelsenův osobní život navíc symbolicky opisuje překotné dějiny 20. století. Narodil se v Praze v období Rakouska-Uherska, odešel do Rakouska, kde se významnou měrou podílel na vzniku rakouské ústavy. 
Před nacistickým režimem uprchl do Švýcarska a dále do USA, kde působil jako profesor na University of Berkley. Paralelně zastával roli právního poradce Komise Organizace spojených národů pro válečné zločiny 
ve Washingtonu, zatímco v Kalifornii umírá 19. dubna 1973. Široké veřejnosti je Kelsen patrně nejvíce znám 
pro svůj nadčasový výrok: „Demokracie je forma státu, která se nejméně brání svým protivníkům.” (Verteidigung der Demokratie, 1934).

Plastika, která je umístěna na budově dnešního obchodního domu Máj, v místě, kde se Hans Kelsen narodil, 
má za cíl důstojně uctít Kelsenovu památku, přitáhnout pozornost k jeho dílu, jakož i k architektonicky významné budově architektů Johna Eislera, Miroslava Masáka a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL. I z tohoto důvodu formát plastiky staví na přímé reinterpretaci části Kelsenova díla. Plastika sází na vizuálně úspornou formu a odmítá tradičně nabízející se princip figurativního ztvárnění podoby historické osobnosti.

Po obsahové stránce instalace sestává ze dvou protilehlých nápisů – německých slov “SEIN” a “SOLLEN”, 
které jsou klíčovými pojmy v Kelsenově právní filozofii. Termíny vycházejí z Kelsenovi knihy Ryzí nauka právní, 
jež staví na právním pozitivismu 19. století. Oba pojmy ve vzájemném protikladu demonstrují snahu pojmenovat v rámci výkladu právní nauky (ne)závislost jednoho výrazu na druhém, a vztah mezi “tím co je” 
a “tím co má být”. Přeneseně lze říci, že Kelsen definoval  právní hodnoty jako celistvou disciplínu odvislou nejen od základů humanistické filozofie, dikce práva, ale i od širších společenských podmínek. Vztah dané závislosti a vzájemné provázanosti opisuje i formální podoba nové plastiky.

Nápisy provedené z leštěného titanu se nacházejí v protilehlých pozicích, fungují jako vzájemně nastavená zrcadla a spoluutvářejí nový tranzitní prostor, kterým denně procházejí desítky tisíc Pražanů i cizinců. Objekty odkazují k českým dějinám spojeným s jazykovým prostředím habsburské monarchie a na Kelsenově příkladu demonstrují fakt, že lidské vědění nelze spoutat do geografických hranic. Současně zrcadlí vlastní okolí plné historické architektury, dnešního života města a jeho obyvatel, ale i reklamního smogu, jehož mimikry 
částečně přebírají. Pozorný divák navíc v detailu většího z nápisů nalezne odkaz na zaniklý rodný dům Hanse Kelsena a sám se tak může poměřit se skutečnou výškou tohoto právního velikána.

Autor plastiky: Petr Dub
Kurátor realizace: Petr Agha
Investor: Máj Národní a.s.
Lokace: Národní 63/26, Praha 1, Nové Město, Česká republika, 50°4′55,92″ s. š., 14°25′10,92″ v. d.
Kontakt pro média: Mgr. Petr Agha , LL.M., Ph.D. (petr.agha@ilaw.cas.cz)
Webová prezentace projektu: http://www.petrdub.cz/hans-kelsen

Press Kit: …