Asymetrie (NOMILAT)

Spolupráce: NOMILAT

Tým: Pavel Hladík + Studio Nomilat
Lokace: Praha 9, Česká republika
Investor: soukromý
Status: ve výstavbě

Motto
Vše, co vnímáme jako realitu, je subjektivním obrazem. Obrazy formují naše myšlení. Myšlenky tvoří objekty. Objekty vrhají stíny.

Situace
Pozemek zpracovávaného domu se nachází na periferii městské zástavby Prahy. Výhled ohraničují industriální scenérie malešické spalovny, panelové domy sídliště Černý Most a pás lesní zeleně směřující ke Klánovicím. Polohu lze vnímat jako praktickou, s nenáročnými podmínkami využití. Nejedná se o stavbu zapuštěnou do uličního parteru, ani o solitér bez vlivu okolí. Cílem je dům splňující vysoké architektonické standardy, v rámci racionálního rozpočtu a s důrazem na individuální řešení.

Řešení
Koncept fasády reaguje na pravoúhlé uspořádání domu. Krychlová dispozice, vyhovující místním regulacím, představuje současně výzvu i omezení. Šest stejných čtverců, osm rohů a dvanáct hran, které tvoří platónské těleso, představuje univerzální architektonický modulor. Tento koncept byl mnohokrát adorován, rozvíjen, citován, ale také vyčerpán a devalvován od dob modernistické revoluce až do současnosti. Dům ve tvaru čtverce lze přesto vnímat jako vrchol racionalistické společnosti.

Principy
Princip fasády vychází ze tří klíčových pojmů: (a)symetrie, racionalizace a stínu. Fasáda zde není jen funkčním nebo estetickým prvkem, ale snaží se integrovat tyto principy do samotné podstaty domu. Konstrukce a povrch by měly splynout v jediný ideový celek.

Přírodní symetrie slouží jako identitární princip stavby, teprve pak jako povrchový systém mimikry.

Práce s principem stínu je obousměrná. Zvenku vytváří jemný štít proti nežádoucím vlivům okolí, uvnitř funguje jako dynamický prvek, který mění svůj charakter podle intenzity venkovního světla.

Umbra, penumbra a antumbra – různé úrovně stínu jsou ideálními metaforami zvoleného přístupu.

Klíčová slova
#symetrie; #asymetrie; #stín; #duplicita; #sjednocení; #odchylka; #protiklad; #štít